Memantau murid bermasalah

Sebagai guru disiplin, amat sukar untuk memantau murid yang bermasalah terutamanya dari segi kehadiran murid tersebut. Tambahan pula murid-murid bermasalah ini terdiri dari tingkatan dan kelas yang berlainan.

Kami memudahkan kerja-kerja pemantauan guru disiplin atau PK HEM dengan penambahan modul laporan kehadiran murid bermasalah.

Langkah 1 : Bagi memudahkan pemantauan murid bermasalah ini, guru disiplin dan PK Hem mestilah menandakan dahulu murid-murid yang bermasalah ini. Ini boleh dilakukan dengan klik butang info pada senarai murid. Ianya boleh didapati dari carian murid, laporan kehadiran murid, senarai murid tidak hadir dan di mana-mana senarai.

info

Apabila klik butang info, maklumat peribadi murid tersebut akan dipaparkan.

masalah

Tandakan pada kotak pelajar bermasalah. Untuk menetapkan murid sebagai bukan murid bermasalah, tekan pada kotak pelajar bermasalah sehingga tiada tanda.

Setelah semua murid bermasalah ditandakan…

Langkah 2 : Kini guru disiplin dan PK Hem boleh memantau murid bermasalah ini. Untuk kehadiran, dalam menu kehadiran dan submenu Laporan.

laporan

Setelah klik menu laporan, pada bahagian tengah aplikasi akan keluar pelbagai jenis laporan kehadiran.

Screen Shot 2016-05-29 at 12.12.40 AM

Pilih tarikh laporan dan klik butang papar laporan. Laporan untuk kehadiran murid bermasalah akan dipaparkan

Screen Shot 2016-05-29 at 12.14.13 AM

Antara yang dipaparkan dalam laporan adalah,jumlah murid bermasalah.

• Bilangan yang hadir dan tidak hadir
  • Klik pada perkataan Hadir dan Tidak hadir, senarai murid bermasalah yang hadir dan tidak hadir akan dipaparkan

Ini akan memudahkan guru disiplin memantau murid tersebut untuk tindakan lanjut

PS: Jika pihak sekolah atau PIBG berminat untuk melihat demo aplikasi mysekolah. Sila isi borang di bawah dan kami akan menghubungi anda