Mencetak kehadiran individu murid

Ada masa jika penjaga datang ke sekolah ingin melihat rekod kehadiran anak mereka, ada masa juga laporan kehadiran murid individu diperlukan. PEPATIH MySekolah memudahkan kerja pentadbir, guru disiplin dan guru kelas dengan menyediakan modul mencetak laporan kehadiran murid individu bulanan.

1. Klik pada menu murid

Screen Shot 2016-09-06 at 2.27.44 AM

2. Setelah klik menu murid, borang carian murid akan dipaparkan, masukkan kriteria murid yang dicari dan tekan butang ‘Cari’

Screen Shot 2016-09-06 at 2.27.59 AM

3. Keputusan carian akan disenaraikan. Setiap baris murid mempunyai butang info bertanda ‘i’. Klik pada butang tersebut untuk melihat rekod murid secara individu.

Screen Shot 2016-09-06 at 2.28.16 AM

4. Setelah klik butang info tersebut, maklumat murid secara individu dipaparkan, termasuk maklumat kehadiran bulanan murid.

Screen Shot 2016-09-06 at 2.28.30 AM

5. Jika ingin melihat rekod kehadiran murid tersebut bagi bulan-bulan yang lain, pilih bulan dan tekan butang papar.

Screen Shot 2016-09-06 at 2.28.41 AM

6. PEPATIH MySekolah akan memaparkan rekod kehadiran murid tersebut bagi bulan yang dipilih. Untuk mencetak, tekan butang ‘Cetak kehadiran’ dan dialog box pencetak akan dipaparkan.

Screen Shot 2016-09-06 at 2.29.04 AM

Pilih pencetak dan tekan butang ‘Print’, laporan kehadiran murid individu akan dicetak.

Nota : Format laporan mempunyai header formal iaitu jata di kiri, lambang sekolah di kanan dan maklumat sekolah di bahagian tengah

PS: Jika pihak sekolah berminat untuk melihat demo aplikasi mysekolah. Sila isi borang di bawah dan kami akan menghubungi anda