Bagaimana merekodkan bahan jenis buku Pusat Sumber

Panduan ini adalah untuk rekod buku yang terdapat dalam google books, panduan untuk rekod yang tiada dalam google books akan di muat naik tidak lama lagi.

Jika peranan anda dalam sistem PEPATIH MySekolah adalah ‘Guru pusat sumber dan media’, menu pusat sumber akan keluar di bahagian menu

screen-shot-2016-09-28-at-11-57-21-am

Klik pada menu ‘Bahan Pusat Sumber’

screen-shot-2016-09-28-at-11-57-33-am

Jika anda mempunyai pengimbas kod bar ‘barcode reader’ imbas kod bar ISBN yang terdapat pada buku. Jika tiada, taipkan nombor ISBN dan tekan butang enter

screen-shot-2016-09-28-at-11-58-59-am

Jika rekod buku tersebut masih belum didaftarkan, keputusan carian akan memaparkan ‘Buku tersebut belum didaftarkan’. Jika buku sudah didaftarkan, maklumat buku akan dipaparkan.

Kelebihan sistem PEPATIH MySekolah, guru-guru atau pengawas tidak perlu masukkan rekod buku, rekod buku akan di masukkan sendiri menggunakan maklumat dari google books. Bukan semua buku ada dalam google books.

Klik pada butang ‘Cari dari google books’, maklumat lengkap buku akan dipaparkan berdasarkan maklumat dari google books termasuk gambar.

screen-shot-2016-09-28-at-11-59-20-am

Isi pengkelasan dan klik butang ‘Daftar Buku’

screen-shot-2016-09-28-at-11-59-38-am

Masukkan maklumat-maklumat lain iaitu No. Perolehan, Tarikh perolehan, No. Panggilan, Punca Perolehan, Status buku dan lokasi buku.

No. Perolehan akan dijana secara auto secara menaik. Jika buku tersebut sudah mempunyai nombor perolehan, masukkan nombor perolehan buku