Pergerakan Guru, kakitangan dan pentadbir

Di dalam sekolah terdapat banyak pergerakan guru, kakitangan dan pentadbir. Terdapat guru yang bermesyuarat, kursus dan lain-lain. Ianya memerlukan pemantauan yang rapi bagi mengetahui berapa ramai guru yang berada di sekolah.

PEPATIH MySekolah menyediakan modul yang mana guru sendiri boleh mengisi pergerakan masing-masing dengan menggunakan telefon pintar. Ianya amat mudah dilakukan.

1. Buka aplikasi PEPATIH MySekolah dalam telefon pintar Android atau iPhone. Pada bahagian kehadiran memaparkan kehadiran pergi dan balik guru sendiri.

2. Tekan pada butang ‘Maklumat Lengkap’ pada bahagian ‘Kehadiran’ dan ia akan memaparkan rekod kehadiran guru sepanjang bulan.

3. Nombor bulat merah seperti gambarajah di atas mewakili hari bulan. Jika ingin buka senarai untuk bulan Mac, guru hanya perlu tukar bulan.

4. Untuk merekodkan pergerakan guru sendiri, tekan pada haribulan yang berwarna merah. sebagai contoh jika guru mempunyai mesyuarat pada 5 Februari, guru perlu tekan pada nombor lima dalam bulatan merah

5. Setelah guru tekan pada haribulan tersebut, borang maklumat pergerakan guru akan dipaparkan.

6. Perhatikan pada tarikh pergerakan bagi memastikan tarikh yang betul.

7. Masukkan jenis pergerakan.Jenis-jenis pergerakan adalah seperti gambarajah di bawah

8. Maklumat lain yang perlu diisi adalah Masa mula, masa hingga, perkara dan lokasi. Sebagai contoh perkara adalah ‘Bengkel Komputer’ dan lokasi adalah ‘Pejabat Pendidikan Daerah Wilayah Persekutuan’

9. Setelah semua maklumat di isi, Tekan butang kemaskini untuk simpan rekod pergerakan.

10. Admin sekolah, pentadbir dan pembantu tadbir akan dapat melihat maklumat pergerakan. Ini dapat memudahkan pentadbir membuat ‘Relief’ dan sebagainya

Nota : Kepada sekolah yang mempunyai kiosk PEPATIH MySekolah, maklumat pergerakan ini akan dipaparkan pada kiosk tersebut