Akan datang pada April 2016 – Penggera kecurian buku

Pernah kah anda terfikir untuk mendapatkan penggera kecurian buku. Harga nya mencecah RM20,000 dan RFID tag berharga RM10 setiap satu untuk dilekatkan pada buku.

Bagaimana aplikasi ini berfungsi

Proses Peminjaman

1. Peminjam meminjam buku, buku akan diimbas untuk proses pinjaman di kaunter
  2. Jika proses pinjaman berjaya, sistem penggera yang terdapat pada buku akan di nyah aktif.
  3. Penggera tidak akan berbunyi apabila buku melalui pintu

Proses Pemulangan

1. Peminjam akan membawa buku yang mana penggera pada buku masih tidak aktif
  2. Peminjam akan melakukan proses pemulangan buku. Jika berjaya, stiker penggera akan diaktifkan.

Membawa buku keluar tanpa proses pinjaman

• Buku yang terdapat dalam perpustakaan atau pusat sumber mempunyai tag stiker yang aktif penggera
  • Jika buku menghampiri pintu dalam lingkungan 5 meter. Penggera akan berbunyi

Lokasi pemasangan penggera